Chico Meat Ethiopia

Kippenvlees in Ethiopië

Wat het bedrijf doet en waarom

Ethiopië heeft na Nigeria de grootste bevolkingsomvang van Afrika. En de bevolkingsgroei is nog altijd hoog. Door deze groei en het ontstaan van een middenklasse met meer koopkracht, neemt de consumptie van vlees toe. Dat legt een behoorlijke druk op het ecosysteem. Daarom is het wenselijk dat er relatief meer kip en minder rundvlees wordt geconsumeerd. De conversie van veevoer naar vlees is voor kip namelijk veel efficiënter (er is minder veevoer nodig) dan voor rundvlees. De zogenaamde feed-to-meat ratio is 1:2 voor kip en 1:6 voor koeien.

Sinds 2013 wordt er ook kip geïmporteerd in Ethiopië. Procentueel is dat maar een heel klein deel, maar in absolute hoeveelheden heel aanzienlijk. Daarbij gaat het met name om zogenaamde kwaliteitskip, bedoeld voor restaurants, hotels en de betere supermarkten. De import gaat ten koste van schaarse harde valuta en levert geen bijdrage aan de lokale economie.

De impact

De ondernemers van ChicoMeat hebben zich tot doel gesteld om een hoog-kwalitatieve kippenvlees-keten op te zetten, zodat er een goed nationaal alternatief is voor de import-kip. Daarbij hebben ze ook voor ogen dat de lokale kippenboeren er beter van worden. In plaats van de makkelijke weg – eigen kippenstallen – hebben ze gekozen voor een decentraal model met kippenboeren. De boeren ontvangen de kuikens van ChicoMeat en fokken die op eigen erf op. Ze krijgen daarbij advies over hoe ze dat het beste kunnen doen. Als de kippen volgroeid zijn leveren ze die terug en ontvangen daarvoor een goede en stabiele prijs.

In de slachterij is ook plaats voor mensen die elders niet aan een baan kunnen komen, bijvoorbeeld door een handicap. Zo willen de ondernemers van ChickoMeat op verschillende manieren van betekenis zijn voor het land.

Beleg ook eens in Afrikaanse kip!

Als participant wordt u mede-eigenaar van het Fair Factory Development Fund. De minimale inleg bedraagt 100.000 euro. Door te beleggen in het Fair Factory Development Fund stelt u ons in staat te investeren in diverse fabrieken in verschillende landen.

Chico Meat Ethiopia in enkele getallen

0
medewerkers
0
porties kip
0
professionele pluimveehouders

Meer informatie?

Bedrijven met grote impact

Portefeuille Fair Factory