De kokosolie-industrie wordt gedomineerd door (tussen)handelaren en massaproducenten uit de Filipijnen, Indonesië en India. Vaak wordt voor de aanleg van plantages oerbos gekapt.
Ghana is een kleine speler op de markt van kokosolie. Tegelijk zijn er ruim voldoende kokospalmen, zonder dat oerbos plaats hoeft te maken. Een deel van de kokosnoten wordt niet geoogst, een ander deel wordt door opkopers uit omringende landen het land uit gehaald. Melach Coconut Processing Farm ziet hierin kansen.
Het bedrijf gebruikt de hele kokosnoot. Het hoofdproduct is kokosolie. Dit wordt verkregen door het persen van de kopra, het gedroogde vruchtvlees. Circa 35% van het gewicht van de kokosnoot levert het hoofdproduct. De rest is vezel en schil. Hiervan maakt Melach Potash (grondstof voor zeep), kippenvoer en houtskool. Zo wordt ook met de reststromen waarde gecreëerd.
De olie wordt voornamelijk verwerkt in shampoo en zeep, voor zowel de lokale markt als voor de export. Ook wordt de olie verkocht als voedingsmiddel. Naast de olie is kokosmelk een product met veel potentie. Onze investering wordt deels gebruikt om deze productie verder te ontwikkelen.
Melach koopt de kokosnoten van circa 200 biologisch gecertificeerde kleinschalige boeren. Melach biedt training en begeleiding aan deze boeren. Samenwerking met Woord en Daad opent de mogelijkheid voor specifiekere programma’s voor de boeren. Ook wordt gewerkt aan een programma op het gebied van herbebossing.
Veel jongeren in Ghana kiezen voor werk in vervuilende industrieën zoals bijvoorbeeld mijnbouw. Door eerlijke prijzen en het stimuleren van de gemeenschappen, voorkomt Melach dit.
Melach excelleert in het verwaarden van de complete kokosnoot. Hiermee ontpopt het bedrijf zich als leider in de sector en kan het een voortrekkersrol vervullen bij het (her)opbouwen van deze waardeketen. Met een focus op agro-ecologische landbouw kan Melach bijdragen aan een sector die ook op de lange termijn gezond is en beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Nu al trekt Melach hierin samen op met de Ghanese overheid, die de afhankelijkheid van de (monocropping) cacao wil verminderen.
"*" geeft vereiste velden aan