Van landbouwtractor tot rijstfabriek

Donald Ola Smart, CEO van Mountain Lion Agriculture, en Jason A. Dudek leerden elkaar in 2009 kennen en ontdekten een gezamenlijke passie: de wens om rijstboeren op het platteland van Sierra Leone te helpen groeien.

Donald: “We begonnen met het verhuren van een landbouwtractor aan boeren, die ze in natura betaalden bij de oogst. Daarna kochten we een lokaal gefabriceerde rijstmolen die aangedreven werd door een motor van een graafmachine. De geslepen rijst werd aan vrouwen gegeven, die de rijst verkochten en daarna aan ons betaalden.”

Er bleek een groeiende belangstelling voor de lokale rijst die het bedrijf produceerde.

Donald, als alternatief voor de geïmporteerde witte rijst: “We besloten nader marktonderzoek te doen waaruit bleek dat de consument de voorkeur gaf aan voorgekookte volkoren rijst.”

De eenvoudige rijstmolen had echter een te beperkte schoningscapaciteit en had daarom te kampen met veel onzuiverheden, zoals zand, kiezels en kaf.

Donald: “We importeerden een rijstmolen met ingebouwde schoningsmachines. We ontdekten ook dat er brandhout werd gebruikt om de rijst voor te koken. Dat veroorzaakt het kappen van bomen, wat leidt tot ontbossing. Daarom bestelden we een mechanische kookketel en een droger die de rijstvliezen (wat een bijproduct is) gebruiken als energiebron.”

Inmiddels is Mountain Lion Agriculture uitgegroeid tot een serieuze rijstfabriek, met 4.000 aangesloten boeren.

En, is het Donald en Jason gelukt om de boeren op het platteland van Sierra Leone te helpen groeien?

Donald: “De fabriek heeft een positief effect op de rijstproductie, wat ten goede komt aan de boeren. Ook andere spelers in de keten profiteren mee, zoals transporteurs en winkeleigenaren. De armen worden niet langer uitgebuit maar profiteren mee van de ontwikkeling van ons bedrijf.

Fair Factory Stories #2

Wie zijn de mensen achter de bedrijven waarin we investeren? Welke uitdagingen spelen er in de verschillende landen? En wat betekent ‘investeren met impact’ in de praktijk? Neem een kijkje achter de schermen met de Fair Factory Stories!

Deel dit bericht:

Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print