Mountain Lion Agriculture

Rijst in Sierra Leone

Wat het bedrijf doet en waarom

De regering van Sierra Leone wil minder afhankelijk worden van voedselimport. ‘Dit land is gezegend met heel vruchtbare grond en het is absurd dat we jaarlijks 200 miljoen dollar uitgeven aan de import van basisvoeding, zoals rijst,’ aldus minister Jonathan Joseph Ndanema bij de presentatie van zijn plan. Dat is des te meer te betreuren omdat de eigen rijstsoort – de lokale groeiende rode rijst – veel meer vitaminen en mineralen bevat dan de geïmporteerde Aziatische rijst. De ambitie van de regering ligt er, maar veel boeren zitten in gevangen in een vicieuze cirkel.

Veel rijstboeren kunnen amper het hoofd boven water houden. In de periode dat de rijst gezaaid is, maar er nog geen nieuwe oogst is, zijn de boeren afhankelijk van de voorraad die ze hebben van de voorgaande oogst. Vaak is die voorraad onvoldoende om de volledige periode tussen twee oogsten te overbruggen. Honger is het gevolg en daar spelen tussenhandelaren op in. Zij bieden de boeren leningen tegen torenhoge rentetarieven. Daarnaast geven deze handelaren een voorschot op de nieuwe oogst. Daarbij rekenen ze bodemprijzen, maar de rijstboeren staan met de rug tegen de muur. Ze kunnen kiezen tussen de bodemprijzen of hongerlijden.

De impact

Mountain Lion Agriculture koopt de rijst rechtstreeks van de boeren en verwerkt het tot een eindproduct voor de binnenlandse markt. Rijst staat dagelijks op het menu in Sierra Leone en de vraag is groot. In tegenstelling tot tussenhandelaren biedt Mountain Lion Agriculture de rijstboeren een renteloze lening in de maanden tussen de oogsten. Daarnaast koopt de rijstfabriek de oogst van de boeren tegen eerlijke marktprijzen.

Fair Factory Development Fund heeft geïnvesteerd in deze fabriek om de productie uit te breiden. Met een grotere verwerkingscapaciteit kunnen nog meer kleinschalige rijstboeren hun oogst aan de fabriek leveren en een eerlijk inkomen verdienen. Daarnaast is de investering ook gebruikt om de reststromen van de fabriek (met name de rijstvelletjes) te kunnen gebruiken als brandstof voor de machines. Zo is een stap gezet naar grotere circulariteit.

Beleg ook eens in Afrikaanse rijst!

Als participant wordt u mede-eigenaar van het Fair Factory Development Fund. De minimale inleg bedraagt 100.000 euro. Door te beleggen in het Fair Factory Development Fund stelt u ons in staat te investeren in diverse fabrieken in verschillende landen.

Mountain Lion Agriculture in enkele getallen

medewerkers
0
porties rijst
0
boeren
0

Meer informatie?

Bedrijven met grote impact

Portefeuille Fair Factory