Dit gebeurt er

Wat het bedrijf doet en waarom

Ethiopië heeft na Nigeria de grootste bevolkingsomvang van Afrika. En de bevolkingsgroei is nog altijd hoog. Door deze groei en het ontstaan van een middenklasse met meer koopkracht, neemt de consumptie van vlees toe. Dat legt een behoorlijke druk op het ecosysteem. Daarom is het wenselijk dat er relatief meer kip en minder rundvlees wordt geconsumeerd. De conversie van veevoer naar vlees is voor kip namelijk veel efficiënter (er is minder veevoer nodig) dan voor rundvlees. De zogenaamde feed-to-meat ratio is 1:2 voor kip en 1:6 voor koeien.

Sinds 2013 wordt er ook kip geïmporteerd in Ethiopië. Procentueel is dat maar een heel klein deel, maar in absolute hoeveelheden heel aanzienlijk. Daarbij gaat het met name om zogenaamde kwaliteitskip, bedoeld voor restaurants, hotels en de betere supermarkten. De import gaat ten koste van schaarse harde valuta en levert geen bijdrage aan de lokale economie.

De impact

De ondernemers van ChicoMeat hebben zich tot doel gesteld om een hoog-kwalitatieve kippenvlees-keten op te zetten, zodat er een goed nationaal alternatief is voor de import-kip. Daarbij hebben ze ook voor ogen dat de lokale kippenboeren er beter van worden. In plaats van de makkelijke weg – eigen kippenstallen – hebben ze gekozen voor een decentraal model met kippenboeren. De boeren ontvangen de kuikens van ChicoMeat en fokken die op eigen erf op. Ze krijgen daarbij advies over hoe ze dat het beste kunnen doen. Als de kippen volgroeid zijn leveren ze  die terug en ontvangen daarvoor een goede en stabiele prijs.

In de slachterij is ook plaats voor mensen die elders niet aan een baan kunnen komen, bijvoorbeeld door een handicap. Zo willen de ondernemers van ChickoMeat op verschillende manieren van betekenis zijn voor het land.

Doe mee

Doe mee met het Fair Factory Development Fund en draag bij aan een faire gemeenschap!

Door bij te dragen aan het Fair Factory Development Fund stelt u ons in staat te investeren in diverse fabrieken in verschillende landen.

Lees meer over hoe u kunt meedoen.

De Holland Meat gemeenschap bestaat uit:

20

boeren

leveren de kip aan de fabriek

30

fabrieksmedewerkers

verwerken het vlees

30

supermarkten, restaurants en hotels

verkopen het vlees in Addis Abeba

2

Fair Factory medewerkers

zijn betrokken vanuit Woord & Daad / Incluvest

U?

Bekijk hoe u kunt bijdragen aan deze gemeenschap!

Doe mee!

Wilt u ook bijdragen aan deze community?

U kunt bijdragen aan het Fair Factory Development Fund. Bijvoorbeeld door een donatie in het fonds. Uw gift stelt ons in staat vanuit het fonds te investeren in diverse fabrieken in verschillende landen. Ook kunt u als participant bijdragen aan ons fonds.

Neem contact op