Wat speelt er nu?

Uitdagingen

De uitdaging van Afokantan (onderdeel van Trade Development International) is om concurrerend te worden met de zeer geavanceerde fabrieken in India en Vietnam. Afokantan zal hiervoor verder moeten uitbreiden in verwerkingscapaciteit. Maar ook in het vermarkten van bijproducten zoals gebroken cashews en de cashewdoppen. Hiervoor zijn verdere investeringen vereist, die samen een geïntegreerde cashew verwerkingsindustrie vormen.

Planning

Om competitief de cashewnoten te kunnen verwerken, moet de fabriek in de komende vier jaar een capaciteits-, integratie- en kwaliteitsslag maken.

Bij het investeren ligt de focus op:

  • Machines die op kwaliteit sorteren en verpakken
  • Nauwkeurig afstemming van de huidige productlijn, om zo de kwaliteit te verhogen en de capaciteit te vergroten
  • Nieuwe productielijnen
  • Verwerking van bijproducten zoals brandstofolie uit de cashewdoppen
  • Opwekken van energie door restproducten als biobrandstof te gebruiken.

Verder wordt er nauw samengewerkt met boerengroepen om hun productie te verhogen en (bio) certificeringen te verkrijgen.

Impact

De uitbreidingsplannen van Afokantan zullen er toe leiden dat er begin 2021:

  • Een nieuwe productiehal staat van 500 m2
  • Er 250 nieuwe medewerkers aan de slag zijn
  • Er capaciteit is om met 2.000 nieuwe boeren samen te werken, die gezamenlijk circa 7,500 MT noten aan de fabriek kunnen leveren

Updates

Er zijn nog geen updates beschikbaar voor dit project.

Referenties

Wie investeert in ontwikkelingsland moet kracht putten uit verbinding

Reformatorisch Dagblad

Bij het Fair Factory Development Fund dat Woord en Daad en Incluvest hopen te starten, beogen ze geen financiële zekerheid, maar samenwerking in afhankelijkheid, benadrukt Koert Jansen.
Lees het hele artikel in het Reformatorisch Dagblad

Integriteit, eenheid en respect zijn waarden die we centraal stellen in onze fabriek. Deze waarden dragen we uit in onze hele fabrieksgemeenschap, inclusief de klanten en toeleveranciers. Omdat zij ook zien en ervaren dat deze waarden goed zijn voor de fabriek én de gemeenschap eromheen.

Charles Kayembe uit Benin

Wanneer is een fabriek een Fair Factory? Wij geloven dat investeren in een fabriek een positief effect heeft op een hele gemeenschap. Boeren, medewerkers en andere actoren in de keten verhogen hun inkomen en kunnen daardoor zelf ook investeren. Niet alleen in hun bedrijf maar ook in scholing en gezondheidszorg.

Zonder onderling vertrouwen komt zo’n positieve ontwikkeling niet tot stand. Daarom zijn gedeelde waarden zo belangrijk. Wij noemen ze de Fair Factory Waarden. De fabriekseigenaar kiest er, sámen met de medewerkers, boeren en andere actoren, voor om volgens deze waarden te werken. Passend bij de lokale context.

Charles Kayembe, directeur van cashewfabriek Afokantan in Benin vertelt hoe hij ethische waarden een plaats geeft in zijn fabriek.

“Integriteit, eenheid en respect zijn waarden die we centraal stellen in onze fabriek. Deze waarden dragen we uit in onze hele fabrieksgemeenschap, inclusief de klanten en toeleveranciers. Omdat zij ook zien en ervaren dat deze waarden goed zijn voor de fabriek én de gemeenschap eromheen”.

Het belang van integriteit
Charles verduidelijkt zijn verhaal met een voorbeeld: “Als iemand een kilo cashewnoten steelt, steelt hij niet alleen van de fabriek maar steelt hij ook ten koste van het werk van collega’s. Sterker nog: als dat op grote schaal gebeurt, zou de fabriek failliet kunnen gaan. Dat kost honderden banen en vormt voor de boeren een enorme strop omdat zij hun vaste afzetkanaal dan kwijt zijn. Het is maar een voorbeeld. Maar het maakt hopelijk duidelijk hoe een waarde als integriteit positief doorwerkt in een hele gemeenschap.”.

Bijbels leiderschap
De Fair Factory Waarden  zijn van belang om tot wenselijke resultaten te komen. Maar vooral Bijbels leiderschap ziet Charles als de weg tot succes: “Het is mijn diepe overtuiging dat leiderschap volgens Gods Woord en tot Gods eer, de enige weg is tot echt succes. Of dat nu in een sociale organisatie is of in een commercieel bedrijf. In de Bijbel zijn veel voorbeelden te vinden van leiders, die zich afhankelijk wisten van God. Denk bijvoorbeeld aan Mozes, Salomo en Jozua en Kaleb. Zij zagen zich lang niet altijd als echte leiders. Toch deden ze in Gods kracht grote dingen”.

Overeenkomst
“Tijdens mijn werk als directeur van cashewfabriek Afokantan in Benin probeer ik Bijbels leiderschap in de praktijk te brengen. Ik voel me daarin gesteund door de aandeelhouders, die met elkaar hebben afgesproken dat Afokantan zich gaat ontwikkelen tot een Fair Factory. We werkten al volgens ethische principes maar de aandeelhouders spreken de wil uit om dit te blijven doen en hierin te groeien. Met het belang van de gemeenschap op het oog”.

Ik werk graag in de fabriek omdat ik nu een vast inkomen heb

Justine uit Benin

Vanuit het Fair Factory Development Fund investeren we in lokale verwerkingsfabrieken zodat er voldoende capaciteit is om de producten van de boeren te verwerken. Dit creëert direct banen in de lokale gemeenschap: van fabrieksmedewerker tot transporteur. De medewerkers zijn hierdoor verzekerd van een vast inkomen. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld het schoolgeld van de kinderen betalen, zoals Justine (31) uit Benin.

Vaste baan met eerlijk salaris

Drie jaar werkt Justine nu bij de cashewnotenfabriek. Ze is getrouwd en heeft twee zonen Tchin Tchin Chabel (4) en Tchin Tchin Daryle (2). Haar echtgenoot werkt ook in de fabriek, hij heeft al zeven jaar een vaste baan met een eerlijk salaris. Justine is heel blij met haar baan in de fabriek, daarvoor was ze werkeloos en ondersteunde haar vader haar financieel. Nu verdient ze met deze baan onder goede arbeidsomstandigheden tussen de 60 en 100 euro per maand.. Justine werkt bij de afdeling Classification, waar ze de kwaliteit van de cashewnoot dagelijks controleert. Dit is heel belangrijk, want goede cashewnoten leveren de fabriek meer inkomsten op, wat rechtstreeks ten goede komt aan de cashewnotenboeren.

Zekerheid

Justine: “Mijn ouders zijn boeren op het platteland, maar ik werk liever in de fabriek. Want nu hebben we zekerheid, doordat we met ons vaste inkomen precies weten wat we verdienen. Op de boerderij waren de inkomsten altijd heel wisselend. Door mijn werk in de cashewnotenfabriek kan ik het schoolgeld ook echt betalen als mijn kinderen naar school gaan. Daar ben ik heel trots op. We houden op dit moment nog niet veel over van het geld dat we verdienen, maar we willen in de toekomst wel gaan sparen om zo een mooie toekomst voor de familie te krijgen.“

De Afokantan gemeenschap bestaat uit:

3000

boeren

leveren cashewnoten aan de fabriek

800

fabrieksmedewerkers

kraken, schonen, sorteren en verpakken de noten

5

begeleiders

assisteren en trainen de boeren

1

afnemer

verkoopt de noten wereldwijd

3

Fair Factory medewerkers

zijn betrokken vanuit Woord & Daad / Incluvest

U?

Bekijk hoe u kunt bijdragen aan deze gemeenschap!

Doe mee!

Wilt u ook bijdragen aan deze community?

U kunt bijdragen aan het Fair Factory Development Fund. Bijvoorbeeld door een donatie in het fonds. Uw gift stelt ons in staat vanuit het fonds te investeren in diverse fabrieken in verschillende landen. Ook kunt u als participant bijdragen aan ons fonds.

Neem contact op